Retail Arbitrage nedir, nasıl yapılır?
Retail Arbitrage nedir, nasıl yapılır? Bu iş modeli hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bu video aracılığıyla sizlerle paylaşacağım. Retail Arbitrage ile ilgili en çok sorulan sorulara piyasada olmayan bilgilerle yanıtlayacağım. Her zaman söylediğim gibi Amazon kendisini güncelleyen bir platform, biz bu video içeriğini için Kasım 2020 tarihinde o dönemki en güncel bilgilerle oluşturduk. Videonun sonunda bu iş modelini yaklaşık ne kadar bütçeyle yapılabileceğini bir örnekle de açıkladık.
Retail Arbitrage’ı perakende gibi düşünebilirsiniz. Örneğin Media Markt, Koçtaş, Ikea gibi yerlere gidip ürünü alıp Amazon deposuna gönderebilirsiniz. Online Arbitrage ise Hepsiburada, Trendyol, N11 gibi online mağazalardan ürünü alıp kendi deponuza, ara depoya ya da Amazon deposuna göndererek çalışmak demek.
Retail Arbitrage iş modeliyle ilgili en sık aldığımız bir diğer soru ise şirket kurulumu meselesi. Burada iki opsiyon var: Amerika’da LLC kurulumu veya Türkiye’de şirket kurulumu. Bu iş modelini yapmak için ABD’de şirket kurmaya ihtiyaç var mı diye soruluyor. Bu sorunun cevabı hem evet, hem de hayır. Amerika’da neden bir şirketiniz olmalı? Eğer Amerika’daki toptancılarla çalışmak istiyorsanız ABD’de bir şirketiniz olmalı. Amerikalı toptancılar Türkiye’deki şirketinize veya bireysel hesabınıza fatura kesmezler. Yani Amerikalı toptancılarla ilerleyecekseniz kesinlikle LLC şirkete ihtiyacınız var.
Türkiye’den ürün gönderim bedelleri yani nakliye, kargo giderleri çok yüksek. Örneğin ürüne göre değişiklik gösterse de; ABD’li toptancılarla çalıştığınızda kargo bedeliniz ürün başı 1 USD iken Türkiye’den gönderim bedeli 4-5 USD olabiliyor hatta bazen daha da yukarısı. Böyle olunca kar marjınız çok düşüyor. İhtiyaç mı tercih size ait. Benim önerim; uzun ve sürdürülebilir bir iş modeli için Amerikalı LLC ile ilerlemek olacaktır. Ancak altını çizmek istiyorum; belirli bir bütçeyle başlayacaksanız ve öncelikle Amazon’u tanımak istiyorsanız hemen LLC açmayın. O kadar bedel vermenize gerek yok. Türkiye’deki şahıs işletmesi ya da bireysel hesabınızla başlayabilirsiniz. Şahıs işletmesi 300-500 TL arası bir bedelle kuruluyor. Amazon’u tanımak, işleyişi anlamak, mantığını kavramak için Türkiye’deki bireysel hesabınız, şahıs işletmeniz ya da anonim veya limited şirketinizle bu işi uzun bir süre yapabilirsiniz. Ta ki, belirli bir bütçeden sonra yaklaşık 20 bin dolardan sonra Amazon sizden LLC şirkete dönüştürmenizi talep ediyor.
LLC şirket açmak isterseniz biz bu konuda hizmet veriyoruz, bu alanda hizmet veren birçok isim var. Bizimle ya da başka bu hizmeti veren kişilerle ilerleyebilirsiniz.
Amazon FBA iş modeli çok karıştırılıyor. “Amazon FBA yapacağım, yardımcı olun” diye çok mesaj alıyorum. FBA Amazon’un bir iş modeli. Siz Amazon depolarına ürün gönderdiğinizde Amazon FBA yapmış oluyorsunuz. Bunu arbitrage, retail, wholesale ya da private label gibi bir yöntemle yapabilirsiniz. Buradaki önemli nokta Amazon deposuna ürününüzü göndermiş olmanız. Bu iş modeline FBA deniyor.
Private label, arbitrage, retail, wholesale farketmeksizin Türkiye’den, Amerika’dan, Çin’den, ara depodan, evden, garajınızdan ürün gönderecekseniz de buna FBM deniyor. Dünyanın herhangi bir yerinden kendi markanızla Amazon FBM olarak çalışabilirsiniz.
Fatura ve kategori açtırmak ise birbirine bağlı iki konu. Faturanız olmadan kategori açtıramazsınız. Kategori açtırdığınızda da bu bir daha size fatura sorulmayacağı anlamına gelmiyor. Bazı kategorilerde izin istemeden kategori açılabiliyor. Şunu unutmayın; ilerleyeceğiniz zaman Amazon’da her zaman faturanızı yanınızda tutun. Amazon sizden 3-5 ay sonra bile fatura isteyebilir.
Buradaki en kritik konu ise; faturada yazan adresle Amazon’daki adresiniz tutması. Örneğin Ikea’dan ürün aldınız, e-arşiv faturada yazan adresle Amazon’daki adresiniz birebir aynı olmalı. Ancak Türkiye’den faturaların çok azı yaklaşık yüzde 30’u kabul ediliyor. Amerika’daki toptancıların faturalarının kabul edilmesi tabii ki daha yüksek.
Buybox konusu da en çok soru aldığımız bir diğer konu. Private Label videolarında bahsettiğim bir lansman konusu vardı. Arbitrage’da ise Buybox var. Buybox’ın birçok kriteri bulunuyor.
Türkiye’de online satışta Hepsiburada, Trendyol gibi platformlarda kategori yöneticisiyle görüşüp bazı imtiyazlar alabiliyorsunuz ve sizi ön plana çıkartabiliyorlar. Ama Amazon’da her şey eşit ve size belirli kriterler doğrultusunda Buybox’ı veriyorlar. Bu posta kodu, konum yani yerine göre değişkenlik gösterebilir. Bunu deneme yanılma yaparak öğrenmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Bazı gruplarda duymuşsunuzdur; işte ben 1-2 dolar düşürüyorum fiyatı ama Amazon bana Buybox vermedi diye. Çok net bir cevap vereceğim bu konuya “Tabii ki vermez”. Örneğin siz belirli bir fiyattan satıyorsunuzdur ürünü, satışı biraz artmıştır, siz fiyatı 3 dolar artırırsınız ve Amazon bir anda not available bile yazabilir. Aslında ürününüz varken ürün yok durumuna düşürebilir sizi.
Buybox işinde de rekabet var. Maalesef birçok Türk arkadaşımız fiyat kırıyor; oysa ki listeye bakıp aynı fiyat yapmak çok daha iyi. Aksi takdirde kar elde ettiğinizi zannederken hiç anlamadan zarar edebilirsiniz. Herkes aynı fiyat yaptığında herkes kazanacak. Uzun ve sürdürülebilir iş modeli için aynı fiyat yaptığınızda zaten Amazon Buybox’ı dağıtacaktır. Ben kısa vadeli kar peşinde koşulan bu girişimleri göstermiyorum, danışmanlık yaparken de böyle anlatmıyorum. Buradan da dikkat çekmek istiyorum.
Ürün tedariği genelde Türkiye’de problem olabiliyor. Türkiye’de ürünü almak istiyorsunuz; örneğin 10 dolara 100 ürün aldınız, ancak kur farkından dolayı yarın öbür gün ürün bedeli için 11-12 dolar denebiliyor. Bu da 5 dolar kar ederken bir anda karınızın 3 dolara düşmesi demek. Diğer bir sorun da bazen aynı ürünü çekememeye başlayabilirsiniz. Siz 100 tane alırken, başka bir alıcı 1000 tane alabilir ve ona daha düşük bir rakamdan verilirken size de ürün bitti denebilir. Ürünü tutturduğunuz zaman böyle sorunlar yaşanabiliyor. Ve bunun hiçbir zaman garantisi yok. O yüzden ben ürününüze güvendiğinizde yüklü almanızı öneririm.
İade ve kar marjı da birbirine bağlı iki konu. Kar marjınız yüzde 10-15’in altındaysa zarar etmeniz çok olası. 1 ürün iade alırsanız 3-4 ürünün karını götürecektir ve sizi zarara düşürebilecektir. O yüzden zarar etmeyecek bir politika geliştirmelisiniz. Arbitrage’da iyi bir ürüne girdiğinizde zaten satacaktır, fiyatı düşürmeyin. Kar marjınız yüzde 20 ve yukarısı olmalı sizin açınızdan daha iyi olacaktır.
Örnek bir sermaye modeliyle size süreci açıklamak istiyorum. Aşağıdaki örnekte bahsettiğim komisyon rakamları biraz daha yüksek çıkabilir.
Örneğin;
100 USD Ayakkabı+10 USD Nakliye = Ürünün Türkiye’den çıkış maliyeti: 110 USD
110 USD Maliyet+20 USD Amazon komisyonu = Ürünün Amazon depolarındaki maliyeti: 130 USD
Ürünün satış fiyatı: 160 USD
Bu tabloda;
Toplam kazanç: 30 USD
130 USD yatırımın ilk gönderimde 30 USD kar ile birlikte geri dönüşü ise yaklaşık 30 gün.
Burada eklenmemiş bazı maliyet kalemleri var. Örneğin; mağaza ücreti, ofis kirası, programlara – yazılımlara para verdiyseniz bu bedel, eğitim, danışmanlık aldıysanız bunların hepsini ekleyin.
Amazon ilk girdiğinizde 30 gün parayı içeride tutuyor. 30 USD için 30 gün beklemeye değer mi diye düşünerek hareket edin. Siz ürünü gönderdiğiniz anda parayı kazanmıyorsunuz. Ve unutmayın ki bu 30 günde iyimser bir tahmin; çünkü yeni bir hesap olduğunuzdan paranın size ulaşması da 3-4 gün sürebiliyor.
Bu yukarıdaki tablo tek bir ürün içindi. Şimdi bunu daha büyük adetlere uyarlayalım. Adetler arttığında bekleme süreniz kısalmayacak ve bunu düşündüğünüzde hesabınızı ona göre daha iyi yapabilirsiniz.
1 adet ürün gönderim maliyeti: 130 USD / Kazanç: 30 USD
10 adet ürün gönderim maliyeti: 1.300 USD / Kazanç: 300 USD
50 adet ürün gönderim maliyeti: 6.500 USD / Kazanç: 1.500 USD
100 adet ürün gönderim maliyeti: 13.000 USD / Kazanç: 3.000 USD
1 adetle başlayabilirsiniz tabii ama en az 10 ürün göndermeyi öneriyorum ki kategori izni açtırabilmek için en az 10 ürün göndermeniz gerekiyor.
Private label’da analiz odaklı bir bütçe vardı. Ama burada deneme-yanılma yapmak için kürdan bile gönderebilirisiniz. Elde edeceğiniz karı ve geri dönüş zamanını vs. siz hesaplayacaksınız. Kazandığınız rakam geç gelirken, ödemeniz gereken rakam erken geldiğinde zarara uğrayabilirsiniz.
Arbitrage daha sürdürülebilir bir iş modeli. Kategori izni istemeyen ürünlerle başlamak mantıklı olabilir. Amerika sizi zorluyorsa Avustralya üzerinden satış yapabilirsiniz. Dubai ya da Singapur pazar yerlerini düşünebilirsiniz. Amerika hesap açılışı sizi tıkadıysa diğer pazar yerlerini zolayın. Örneğin diğer pazar yerine 10 adet gönderin hangi pazarda iyi gidiyorsa oradan devam edebilir veya sonrasında ABD’ye kayabilirsiniz…
Umarım faydalı olmuştur. Dikkat etmeniz gerekenleri umarım anlatabilmişimdir
Diğer ülke pazarlarıyla ilgili de video’larımızı takip etmeyi unutmayın.
Amazon’da satış eğitim paketlerimize veya mentorluk hizmetlerimize buradan göz atabilirsiniz.